Συμβουλή σε νεότερους ποιητές ~e.e. cummings


E.E. CUMMINGS


ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΣΕ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΙΗΤΕΣ


Ποιητής είναι κάποιος που αισθάνεται, και που εκφράζει τα αισθήματά του με λέξεις.
Αυτό μπορεί ν’ ακούγεται εύκολο. Δεν είναι.
Πολλοί νομίζουν ή πιστεύουν ή ξέρουν ότι αισθάνονται — αλλά αυτό είναι νομίζω ή πιστεύω ή ξέρω• όχι αισθάνομαι. Και η ποίηση είναι αισθάνομαι — όχι ξέρω ή πιστεύω ή νομίζω.
Σχεδόν οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να σκέφτεται ή να πιστεύει ή να ξέρει, αλλά ούτε ένας δεν μπορεί να μάθει να αισθάνεται. Γιατί; Επειδή όποτε νομίζεις ή πιστεύεις ή ξέρεις είσαι οι άλλοι: αλλά τη στιγμή που αισθάνεσαι, δεν είσαι παρά μόνο ο εαυτός σου.
Το να μην είσαι παρά μόνο ο εαυτός σου —σ’ έναν κόσμο που πασχίζει, μέρα νύχτα, να σε κάνει τον οποιονδήποτε άλλο— σημαίνει να δώσεις τη σκληρότερη μάχη που ένας άνθρωπος μπορεί να δώσει• και μη σταματήσεις ποτέ να τη δίνεις.
Το να εκφράζεις, άλλωστε, παρά μόνο τον εαυτό σου με λέξεις, σημαίνει να προσπαθείς λίγο περισσότερο απ’ όσο κάποιος που δεν είναι ποιητής μπορεί να φανταστεί. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο απ’ το να χρησιμοποιείς τις λέξεις σαν είσαι κάποιος άλλος. Όλοι μας κάνουμε ακριβώς αυτό σχεδόν κάθε στιγμή — κι όποτε το κάνουμε, δεν είμαστε ποιητές.
Αν, στο τέλος των πρώτων δέκα ή δεκαπέντε χρόνων, που πάλεψες, προσπάθησες και αισθάνθηκες, ανακαλύψεις πως έχεις γράψει ένα στίχο ενός ποιήματος, να θεωρείς τον εαυτό σου πολύ τυχερό.
Γι’ αυτό λοιπόν η συμβουλή μου σε όλους τους νέους που επιθυμούν να γίνουν ποιητές είναι: κάντε κάτι εύκολο, μάθετε, για παράδειγμα, πώς να φουσκώνετε τον κόσμο — εκτός κι αν δεν είσαστε μόνο πρόθυμοι, αλλά και ευτυχείς, να αισθάνεστε και να προσπαθείτε και να μάχεστε ως το τέλος.
Ακούγεται θλιβερό; Δεν είναι.
Είναι η πιο υπέροχη ζωή στη γη επάνω.
Ή τουλάχιστον έτσι αισθάνομαι.

Μτφρ: Χάρης Βλαβιανός

POPULAR POSTS